company logo

Szukaj

Przedszkole jest czynne od poniedziałku do piątku w godz. 6.00 - 17.00

Adres:
Przedszkole Nr 8 z Oddziałami Integracyjnymi
16-400 Suwałki
ul. Putry 4b
tel. 87 567 15 54 - sekretariat


*Urszula Rutkowska - dyrektor

e-mail: dyrektor@p8.suwalki.eu

*Beata Kamińska – intendent

*Klaudia Buraczewska – pomoc administracyjna/referent

e-mail: sekretariat@p8.suwalki.eu

*Marta Wasilewska - prowadzenie strony internetowej

e-mail: strona.p8@gmail.com

 

 

 


Napisz do nas

Zapraszamy i czekamy na Was!

Kuchnia od kuchni - jakie smaki mają jesienne przysmaki Drukuj

kuchniaJak wszyscy wiemy, jesień to czas zbiorów  zbóż, warzyw i owoców. Świeże, zdrowe produkty ich zapachy i smaki zachęcają do poznawania nowych przepisów oraz eksperymentowania w kuchni. W związku z tym w dniach 8 – 12.10.2018r. zamieniliśmy się w kucharzy i cukierników.

Podjęliśmy różnorodne działania, z których najważniejsze to: „Już nawet maluchy zrobią stwora z dyni i kalafiora”– zajęcia otwarte z rodzicami, „Od ziarenka do bochenka” -  zapoznanie ze sposobem domowego wypieku chleba, „Pyszne ciasto jabłuszkowe zrobię sam – mamie dam” - degustacja dla rodziców, „Ważę, mierzę i tarkuję, pyszne placki przygotuję”, „Sok z marchewki i jabłuszka przygotuje mała wróżka”, „Kapuściana głowa do kiszenia już gotowa. Dzieci uczestniczyły również w wycieczkach do sklepu spożywczego i piekarni. Efektem realizowanych zajęć było nabycie wiedzy na temat wykorzystania owoców w cukiernictwie, uświadomienie wartości picia świeżo wyciśniętych soków, rozwinięcie umiejętności bezpiecznego wykorzystania przyborów kuchennych oraz kształcenie świadomości prawidłowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie człowieka. 

 

Grupa 3-latki

„Jak z dyni i kalafiora zrobić potwora?”. Wspólnie udało się nam rozwiązać zagadki dotyczące warzyw, jakie przygotowała nam Pani Jesień. W miłej i radosnej atmosferze dzieci z rodzicami stworzyli także wiele postaci wykorzystując m.in. dynię, marchew czy ziemniaka.

 

 

Grupa 4-latki

"Od ziarenka do bochenka". Czterolatki realizując cykl zajęć "Kuchnia od kuchni - jakie smaki mają jesienne przysmaki" upiekły chleb. Pieczenie chleba poprzedzone było poznaniem historyjki pt. "Od ziarenka do bochenka". Potem dzieci umyły ręce, i z wielką ochotą zabrały się do pracy. Samodzielnie ważyły i odmierzały niezbędne produkty. Aby nasz wypiek był jeszcze lepszy i zdrowszy dodaliśmy pestki słonecznika.  Po około godzinie przepysznego zapachu w całym naszym Przedszkolu i niekończącego się oczekiwania, nasz chlebek był gotowy! A kiedy już ostygł zrobiliśmy pyszne kanapeczki z warzywami i konfiturą. Były pachnące, zdrowe, smaczne i co najważniejsze wykonane samodzielnie. Wszyscy zjadali je z apetytem. Była to dla nich niezwykła przygoda, bo jeszcze nigdy takiej czynności nie wykonywały.  Zajęcia kulinarne bardzo dzieciom przypadły do gustu. 

 

 

Grupa 5-latki

 

 

Grupa 6A

W czwartek 11.10.2018 r. dzieci z grupy 6 „A” wybrały się na warsztaty kulinarne do restauracji „Tatarak” mieszczącej się przy hotelu „Loft”. Dzięki uprzejmości mamy Antka przedszkolaki miały okazję zwiedzić hotelowe pokoje, recepcję oraz inne pomieszczenia. Po skończonej wycieczce przyszła pora na przygotowywanie potraw pod czujnym okiem szefa kuchni. Serwowanym tego dnia daniem były pierogi z serem z musem owocowym. Dzieci włożyły dużo pracy w danie: wałkowały ciasto oraz starannie sklejały pierogi. Danie wyszło naprawdę świetnie o czym świadczyły puste talerze. Po skończonym gotowaniu przedszkolaki miały okazję przyjrzeć się profesjonalnej kuchni w restauracji oraz sprzętom.
Na zakończenie naszej wycieczki czekała nas miła niespodzianka w postaci Pana Prezydenta Czesława Renkiewicza, z którym dzieci zrobiły pamiątkowe zdjęcie.

 

 

Grupa 6B

„Sok z marchewki i jabłuszka przygotuje mała wróżka”

W ramach zajęć pt. „Kuchnia od kuchni - jakie smaki mają jesienne przysmaki” dzieci z grupy 6-latki B sporządziły sok ze świeżych owoców i warzyw. Celem praktycznych zajęć było nabycie umiejętności wykonania soku, jak również uświadomienie wartości picia świeżo wyciśniętych soków dla zdrowia organizmu. Poprzez wspólne działania dzieci rozwinęły świadomość na temat zasad ostrożności podczas korzystania z urządzenia elektrycznego jakim jest sokowirówka.

 

 

Grupa 6C

 

 

Aby upiec zdrowy, pełnoziarnisty chleb lub bułeczki trzeba zacząć od podstawy, czyli mąki. W moździerzu samodzielnie ugnietliśmy pszenicę, z której powstał główny składnik naszego chleba- mąka.

Na wadze elektrycznej odmierzyliśmy odpowiednie proporcje naszej mąki, mąki pełnoziarnistej i razowej, do której dodaliśmy drożdże, wodę i odrobinę soli. Z otrzymanej mieszanki zagnietliśmy ciasto. Aby nasze wypieki były jeszcze lepsze i zdrowsze dodaliśmy do nich: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane i mak. 
Każdy Krasnal wykonał bułeczkę według własnego pomysłu. Już prawie gotowe bułeczki i chlebek odstawiliśmy do wyrośnięcia. Byliśmy pod wielkim wrażeniem, że przez dodane drożdże nasze wypieki tak mocno urosły! Wyrośnięte bułeczki i chlebek ułożyliśmy na blaszce napełnionej wodą, która nawilżała nasze pieczywo w czasie pieczenia. Po 50. minutach przepysznego zapachu w całym naszym Przedszkolu i niekończącego się oczekiwania, nasze bułeczki i chlebek były gotowe!

Były pachnące, zdrowe, smaczne i co najważniejsze wykonane samodzielnie.

 


© 2008-2014 Przedszkole nr 8 z Oddziałami Integracyjnymi w Suwałach, Autor strony: Karol Grudziński